Et kvart ton affald indsamlet på Amager

Mandag d. 8. april samlede omkring 50 frivillige affald ind på de grønne områder ved Holmbladsgade på Amager. På to timer blev der samlet over et kvart ton skrald. Det var det sociale tilbud Kofoeds Skole, der havde inviteret til affaldsindsamling.

Solen stod højt på himlen, da omkring 50 mennesker samledes i gården på det sociale tilbud Kofoeds Skole mandag d. 8. april. Anledningen var den årlige affaldsindsamling på de lokale grønne områder. Nik, smil og håndtryk blev udvekslet, mens de fremmødte affaldsjægere – en blanding af mennesker der deltager i Kofoeds Skoles tilbud, medarbejdere og naboer – ventede på ‘startskuddet’ for årets affaldsjagt.

Det ligger måske ikke lige for, at en organisation, der arbejder med nogle af samfundets mest udsatte mennesker, skal samle skrald i lokalområdet. Men ideen er faktisk kommet fra Kofoeds Skoles egne brugere. “Det er vigtigt for os, at det er et initiativ, som er plantet af brugerne selv”, fortæller forstander på Kofoeds Skole, Robert Olsen. “På Kofoeds Skole tilbyder vi et fællesskab til folk der – på den ene eller anden måde – har slået sig på livet. Her kan de finde ro og samle kræfter og inspiration til at møde samfundet igen. Der er affaldsindsamling en meget konkret og synlig måde, at gøre en forskel på og bidrage til et samfundsfællesskab.”

Cigaretskodder, snus og et halvt badeværelse

Rundt om vartegnet Kofoeds Cigar udleverer Kofoeds Skoles medarbejdere plastposer, affalds-tænger og rutekort. Herefter drager små flokke af ivrige frivillige ud for at befri de grønne områder i Amager Øst for affald.

Og skrald er der nok af. Over de næste to timer vender grupperne drypvis tilbage med deres ‘fangst’. Affaldssække fyldt med gammelt pap, slikposer og aluminiumsdåser udgør størstedelen. En del snakker om, hvor mange cigaretskodder og ‘snus-poser’ der ligger og flyder på fortovene. Men så spærrer menneskene i gården øjnene op. En gruppe har fundet en hel klinkevæg, som var dumpet på Holmbladsgade. Nu bliver den med møje og besvær slæbt hen til den store affaldsvægt ved Cigaren.

En ny rekord

Dame skriver resultat af affaldsindsamling på Kofoeds Skole på Amager 2024 på flipover

Efterhånden som klokken nærmer sig 14.30 bliver stemningen i gården mere intens. Lykkes det mon at samle mere end sidste år? Det er kun anden gang, at Kofoeds Skole samler affald ind og i 2023 samlede deltagerne imponerende 158,7 kg. Det står dog klart, at det resultat bliver slået med mere end 100 kg. Værkstedsleder Marianne Thejls – som har koordineret affaldsindsamlingen – sætter to tykke streger under det samlede resultat fra årets indsamling: 264,8 kilo. Over et kvart ton!

For Marianne Thejls har dagens indsamling været en stor succes: “Jeg synes simpelthen det giver sådan en ‘grund-tilfredshed’ at samle affald ind. I år har vi været flere deltagere og har indsamlet mere affald end sidste år. Det er megafedt at lave noget sammen. På tværs af værksteder og sammen med vores naboer. Så jeg har bestemt ikke noget at brokke mig over. Så skulle det lige være, at det da ville være rart, hvis flere var bedre til at rydde op, så en affaldsindsamling slet ikke var nødvendig”.

Kofoeds Skoles affaldsindsamling på Amager var en del af Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende affaldsindsamling. Kofoeds Skole forventer at afholde affaldsindsamling igen i 2025.

Foto: Hasse Borg Søegren