Med støtte fra blandt andre Tuborgfondet, åbner landets første sociale storbymosteri lørdag den 16. september officielt på Amager. Mosteriet har fået navnet Amager Æblemosteri og er et samarbejde mellem Kofoeds Skole, der lægger hus og hænder til, og Foreningen Frugtplukkerne, der kommer med et stærkt havenetværk og den nødvendige viden i ryggen.

At reducere madspild, er ikke ligefrem nogen ny idé. Faktisk er det mere oppe i tiden end nogensinde. Men idéen med at invitere lokale haveejere på Amager til at donere deres overskudsæbler fra haven og derigennem skabe ny læring, aktivering og måske nye jobmuligheder for socialt udsatte, er ganske innovativt. Derfor kalder mosteriet sig også landets første sociale storbymosteri.

”Ikke nok med, at vi nu kan tilbyde vores brugere en ny type værksted, med fokus på bæredygtighed og reducering af madspild, så har projektet også den ekstra dimension, at endnu flere mennesker på Amager finder ud af, hvad Kofoeds Skole – og ikke mindst vores brugere – kan bidrage med til samfundet”, Robert Olsen, forstander på Kofoeds Skole.


Fællesskab med social gevinst
Amager Æblemosteri er en ny måde at give civilsamfundet og lokalt udsatte unge og voksne mulighed for at mødes i fællesskabet omkring produktionen af most og samtidig bruge overskudsfrugt til nye formål. Det er også en af grundene til, at Tuborgfondet har valgt at støtte initiativet.

”Vi vil gerne være med til at styrke det sociale engagement i lokalområdet og opbygge nye fællesskaber. Med mosteriet som ramme, får eleverne nye færdigheder, som kan hjælpe dem til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet”, siger Tuborgfondets direktør Anne-Marie Skov.


Det store forarbejde har båret frugt

I løbet af sommeren har det lille storbymosteri haft gevaldig travlt med at bygge et mosteriet, skaffe de nødvendige kontakter og – ikke mindst – æbler nok. Ambitionen har været at tilknytte 100 haveejere, der alle ville donere deres overskudsæbler til produktionen af æblemost. Det tal er nu meget tæt på at være nået.

Sammen med skolens elever og frivillige frugtplukkere, har vi fået opbygget et netværk af haveejere og fordelt plukkedagene over resten af året, så vi ikke lige pludselig står med alt for mange eller alt for lidt æbler. Det er skønt, at så mange amagerkanere har meldt sig til. Når vi i løbet af efteråret holder åbne mostedage, håber vi at endnu flere får lyst til at være med og donere deres overskudsæbler”, siger Lya Moestrup, der er daglig leder af Amager Æblemosteri.


Åbning af Amager Æblemosteri
Den officielle åbning af Amager Æblemosteri finder sted lørdag fra kl. 12-15 på Kofoeds Skole, Jenagade 19, 2300 København S. Arrangementet er gratis og alle er velkomne.

 

Pressekontakt

Signe Ulrich, Kofoeds Skole, Socialøkonomisk medarbejder, 41733279, signeu@kofoedsskole.dk

Lya Moestrup, Amager Æblemosteri, daglig leder, 20140116, lym@tosti.dk

Pernille Christel Andersen, Tuborgfondet, Kommunikations- og projektmedarbejder, 41792303, pca@tuborgfondet.dk