For tredje år i træk vil Kofoeds Skole være en del af årets Roskilde Festival. Men denne gang bliver det med en socialøkonomisk tøjbod.

Under slogannet ‘Sammen klæder vi udsatte på’, vil Kofoeds Skole drive en bod med genbrugstøj på dette års Roskilde Festival, hvor formålet er at tjene penge til skolens arbejde med socialt udsatte mennesker i Danmark. Det er dog ikke første gang at Kofoeds Skole er at finde på Roskilde Festival. De sidste to år har de nemlig været en del af Roskilde Festivals holdningsarbejde, hvor den sociale organisation har sat fokus på henholdvis unge hjemløse – nærmere betegnet den gruppe, der sover på venners sofaer fremfor på gaden – og socialt udsatte generelt. I år udvides samarbejdet så, idet Kofoeds Skole af Roskilde Festival har fået lov til at få en nonfood-bod, hvorfra der skal sælges genbrugstøj der er blevet doneret af private.

Tilbage til socialøkonomien

Generelt fokuserer Kofoeds Skole i disse år mere og mere på socialøkonomi. Sådan var det også i 1928, da Kofoeds Skole blev grundlagt. Dengang var salget af de varer, som skolens brugere producerede, en vigtigt del af den sociale organisations samlede økonomi. Og det går man altså nu tilbage til. F.eks. vil organisationen i 2017 påbegynde en ombygning af hovedskolens stueetage, som skal ende ud i, at Kofoeds Skole får en række socialøkonomiske butikker, der sælger alt fra genbrugstøj til cykler over møbler og kunsthåndværk. Disse butikker vil stå klar medio 2018.

Men der skal ikke kun tænkes socialøkonomisk i de nye butikker ud mod Nyrnberggade. Der skal tænkes socialøkonomisk i alt, hvad Kofoeds Skole foretager sig, ligesom fortællingen om Kofoeds Skole som en socialøkonomisk organisation, er vigtig at få fortalt til omverdenen. Derfor er Kofoeds Skole meget glade og beærerede over, at være den eneste NGO, der som et prøveprojekt er blevet tildelt en gratis bod på Roskilde Festival, hvorfra skolen kan sælge noget af alt det genbrugstøj, som de får doneret af socialt og lokalt engagerede københavnere.

Passer ind i Roskildes politik

Ifølge Roskilde Festival selv, vil fokusset for nonfood-boderne være forskellighed, kvalitet, bæredygtighed og social bæredygtighed. Og især det sidste fokusområde, må Kofoeds Skole siges at kunne opfylde med denne bod. Tøjboden på Roskilde Festival vil udover at bidrage til skolens økonomi, også være en god platform for at tilknytte nye frivillige, som måske også kunne have lyst til at lægge nogle timer efterfølgende i butikkerne i Nyrnberggade.

Økologisk samarbejdspartner

Kofoeds Skoles nye bod kommer dog ikke kun til at rumme genbrugstøj. I boden vil det nemlig også være muligt at købe økologiske sokker og underbukser fra IGoGreen.dk. Al omsætning herfra går så direkte til Kofoeds Skoles sociale arbejde. Samarbejdet har fået titlen ‘Sammen klæder vi udsatte på’ og skal appellere til festivaldeltagerne om at købe genbrug og økologi i Kofoeds Skole-boden, så man i fællesskab kan bidrage til skolens arbejde med at klæde socialt udsatte mennesker på til et bedre liv.