I en ny undersøgelse af antropolog Mille Schiermacher, ser hun nærmere på migrationen mellem Grønland og Danmark med fokus på den sårbare del af befolkningen.

Langt de fleste af dem, der tager turen fra Grønland til Danmark gør det med udgangspunkt i drømmen om noget andet og noget bedre. I visse tilfælde lykkes det dog ikke at konvertere de fordele, der hører til statsborgerskabet. Selv om det omvendte måske er tiltænkt, er der mange forhold, der står i vejen for en succesfuld migration inden for Rigsfællesskabet, især når det drejer sig om den mere udsatte del af befolkningen.

Resultatet er, at der hvert år bliver flere hjemløse grønlændere i Danmark samtidig med, at Grønlands befolkning har negativ vækst.

Undersøgelsen er finansieret af Velux fonden, OAK Foundation og Den A.P. Møllerskes støttefond.

I den tilhørende podcastserie undersøges årsager til at en stor gruppe grønlændere lever som hjemløse i Danmark. En dokumentar i 2 afsnit om hjemløshed og manglende socialpolitik i Rigsfællesskabet.

Første afsnit foregår i Grønland, hvor vi møder personer fra det grønlandske hjemløsemiljø. Gennem deres fortællinger hører vi om de mange veje ind i hjemløshed, manglende muligheder for hjælp og baggrunden for at søge til Danmark.

Andet afsnit foregår i Danmark, hvor vi møder nogle af dem, der har taget rejsen fra Grønland og nu befinder sig som hjemløse i Danmark. De fortæller om et vanskeligt møde med det danske samfund, om at søge hjælpe hos hinanden i et gadefælleskab og om konsekvenserne ved livet her.

Du kan lytte til begge afsnit her.