Til efteråret åbner Danmarks første socialøkonomiske æblemosteri på Kofoeds Skole. Projektet er blevet til som et samarbejde mellem Frugtplukkerne og Kofoeds Skole. Planen er at engagere udsatte unge og voksne samt lokale haveejere i produktion af æblemost. Initiativet er støttet af Tuborgfondet.

Gennem de to sidste år har Frugtplukkerne afprøvet konceptet via iværksætterforløb med flere skoleklasser. Her har eleverne plukket æbler i private haver, mostet dem på et lille mosteri på landet og efterfølgende solgt mosten lokalt på Amager. Et koncept som Frugtplukkerne og Kofoeds Skole nu er gået sammen om at gøre permanent i form af et reelt storbymosteri, Amager Æblemosteri, der får fast adresse på Kofoeds Skole på Amager.

Ifølge Kofoeds Skoles forstander, Robert Olsen, passer det nye mosteri perfekt ind i den sociale organisations planer om at tænke mere bæredygtigt og være inkluderende overfor lokalmiljøet:

– På Kofoeds Skole er vi påbegyndt en ombygning, der blandt andet skal forvandle vores nuværende, lukkede facade til en række socialøkonomiske butikker, hvor blandt andet lokale beboere kan komme og købe genbrugtøj og istandsatte cykler. Allerede sidste år fik vi bier her på matriklen og kunne derefter sælge vores eget honning, produceret af lokalt. Og når æblemosten er klar, vil vi sortiment af bæredygtige og lokalt producerede varer blot blive udvidet. Så det passer som hånd i handske med dét, vi gerne vil her på Kofoeds Skole.

 

Der er brug for lokale æbler

Mange haveejere på Amager har haft besøg af initiativtagerne fra Frugtplukkerne, og en del har givet udtryk for, at de gerne donerer deres nedfaldsfrugter igen. Men der skal gerne bruges endnu flere lokale æbledonere, hvis høsten skal nå forventningerne. Målet er i 2017, at få mindst 100 haver på Amager til at melde sig som æbledonorer.

Haveejer Elzebeth Wøhlk har været æbledonor i to år hos Frugtplukkerne. Og det fortryder hun ikke.

– Jeg har alt for mange æbler, som ellers ville gå til spilde. Og så er jeg meget glad for skoleprojektet, fordi eleverne møder det autentiske liv. Jeg vil anbefale alle haveejere at være med, fordi det er et godt og innovativt projekt, som har en cirkulær tanke indbygget i sig. Alle der deltager, er en del af et større billede, hvor alle lærer og hjælper hinanden, siger Elzebeth Wøhlk.

 

Tuborgfondet så potentialet fra start

Med Amager Æblemosteri skabes der er initiativ, hvor lokalbefolkningen i Amager Øst og lokalt udsatte unge og voksne har mulighed for at mødes i fællesskabet omkring produktionen af most. Og netop dét så Tuborgfondet som en af de bærende grunde til, at de har valgt at støtte initiativet fra start.

– Vi vil gerne være med til at styrke det sociale engagement i lokalområdet og gennem det opbygge nye fællesskaber. Med mosteriet som ramme, vil brugere af Kofoeds Skole få nye færdigheder, som forhåbentlig kan hjælpe dem til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet igen, siger Tuborgfondets direktør, Anne-Marie Skov.

Amager Æblemosteri glæder sig til at engagere haveejere og elever i at levere lokalproduceret æblemost, som blandt andet vil kunne købes i Kofoeds Skoles nye socialøkonomiske butikker fra medio 2018.

 

Donér dine æbler – sådan gør du

Du kan tilmelde din have ved at kontakte Lya Moestrup på 20 14 01 16 for mere information.
Alle æbledonorer får en flaske Amagermost som tak for at være med og bliver løbende inviteret til aktiviteter på Amager Æblemosteri.